NEVEROVATNO! 18-godišnjakinja živela 8 meseci jedući 3 jabuke na dan… Pogledajte šta se desilo sa njenim telom!

182786
SHARE

Francuskinja Victoire Macon Dauxerre je 18-godišnja srednjoškolka, koja je vredno učila za završne ispite u školi. Jednog dana je odlučila da provede opušteno popodne sa svojom majkom obilazeći tržne centre. Nije ni slutila da će joj se od tog dana život pretvoriti u noćnu moru.

Dok je Victoire šetala u majčinom društvu, primetio ju je jedan od zaposlenih u modnoj agenciji. Njen san je oduvek bio da studira na prestižnom pariskom univerzitetu, koji nosi naziv Sciences Po. Međutim, dozvolila je sebi da se upusti u svet sjaja i šljokica ubeđujući samu sebe da je to san svake tinejdžerke. Ubrzo nakon što je počela da radi za najugledniju agenciju za modele- Elite, započeo je njen lični put u pakao.

Mlada Victoire se našla zarobljena u brutalnoj džungli gde su vladala mršava tela. Ona kaže:”Niko mi direktno nije rekao da moram da smršam, ali mi je rečeno da ću u septembru raditi revije na Fashion Week-u, da je odeća veličine od 32 do 34 i da ću morati da stanem u nju”.

Poznata kao vredan radnik, Victoire je namerno počela da izgladnjuje sebe i za 2 meseca je smršala celih 10 kilograma. Od čega se sastojala njena ishrana? Od samo tri jabuke na dan i kisele vode, pošto je od nje imala osećaj sitosti. Dozvoljavala je sebi komadić piletine ili ribe jednom nedeljno.

Njena strategija je “upalila”! Victoire, koja je bila visoka 178 cm i teška 47 kg bila je pozivana na revije visoke mode u Parizu, Milanu i Njujorku. Radila je za popularne marke kao što su Alexander McQueen i Miu Miu i bila je među 20 najtraženijih modela.

Iza šljokica i reflektora krila se bolna istina, a to je da je Victoire patila od anoreksije. “Puls mi je bio jako slab i počela sam da gubim kosu; imala sam osteoporozu i nisam vise dobijala menstruaciju,” seća se ovaj bivši model. Victoire  je priznala i da se onesvešćivala između revija.

Najkonfuzniji deo cele situacije? Sve njene slike su bile “popravljane”. Victoire je izjavila: “Dodavali su “težinu” mojim butinama i zadnjici. Devojke koje rade tamo danas verovatno će reći da lažem. One ne smeju da kažu istinu ako žele da nastave”. Devojke namerno jedu pred novinarima da bi držale kritičare na odstojanju, ali mnoge povraćaju čim se kamere sklone.

Na samom početku svog odraslog doba , Victoire je osećala da je izgubila sebe. Osećala se usamljeno i depresivno i često joj je bilo veoma teško. Postala je bulimična i videla je samo jedan izlaz iz tog pakla . Posle 8 meseci na pisti, pokušala je samoubistvo. “Niko nije razumeo. Svi su mi govorili: “Imaš život iz snova”, a ja se nikada nisam osećala tako bedno kao tada”, priznaje ona.

Victoire je konačno odlučila da stavi tačku na svoju karijeru modela. Mlada žena, koja sad ima 23 godine, skoro je izdala knjigu: “Nikad dovoljno mršava. Dnevnik top modela,” u kojoj je rekla sve što je imala. Ona otkriva svoja iskustva sa pritiscima da bude mršava, kao i sa poznatim dizajnerima, za koje kaže da dehumanizuju žene, tretirajući ih kao obične vešalice za kapute. “Karl Lagerfeld kaže da Chanel odelo ne odgovara ženi sa grudima, ali žene imaju grudi po definiciji. Zašto ne napravi odelo koje odgovara ženama?!?”

apples1

Prošle godine, priča Victoire inspirisala je donošenje novog zakona u Francuskoj. Zakon ima za cilj da zabrani modelima koji su previše mršavi da rade. “Ako neko traži od vas da izgubite na težini, bežite!”, savetuje Victoire  tinejdžerke koje žele da budu modeli. Srećom, ona je preživela bezdušnu džunglu koja vlada svetom profesionalnih modela. Victoire sada nosi US veličinu 6, i nada se da će se ponovo naći na sceni, ali ovaj put u pozorištu.

apples2

Victoire je jedna od nekolicine modela koji su se usudili da otvoreno govore o onome šta se zbiva iza scene u modnom svetu. Ukoliko vas je ova priča dirnula ili želite da podignete svest o opasnostima poremećaja u ishrani, podelite ovaj članak sa prijateljima.

SHARE